CBO scholen groen de toekomst in met Bildtse Stroom!

‘Een cadeau in het belang van de toekomst van onze kinderen.’ Met die woorden overhandigde Jaap Jansma, directeur van onderwijsorganisatie CBO G2 dinsdag symbolisch vier Bildtse scholen elk 40 zonnepanelen. De panelen zijn een afscheidscadeau: de onderwijskoepel houdt eind dit jaar op te bestaan.
Per 1 januari 2018 neemt daarom CBO Noardwest Fryslân vijf scholen van CBO G2 onder haar vleugels: De Syl (Oude Bildtzijl), De Noordster (Nij Altoenae), de Slotschool (St. Annaparochie), De Wizebeam (Minnertsga) en De Swirrel (Britsum). Binnen de nieuwe onderwijsorganisatie werken 18 scholen samen, die van Achlum tot Ouwe Syl en van Britsum tot Harlingen onderwijs bieden aan meer dan 2.300 jongens en meisjes.

Cadeau
‘Het leek ons een mooi gebaar om onze scholen iets mee te geven’, vertelt scheidend directeur Jaap Jansma. ‘En natuurlijk hebben we daarbij gekozen voor iets toekomstbestendigs, iets duurzaams.’ De vier Bildtse scholen kregen elk 40 zonnepanelen.
Namens CBO Noardwest Fryslân namen bestuurders Piet Sybesma en Willem Reitsma het cadeau in ontvangst, samen met de vier directeuren van de Bildtse basisscholen. ‘Onze scholen willen midden in de maatschappij staan en er zijn voor de gemeenschap. Als bestuur willen we ook onze verantwoordelijkheid dragen voor de schepping. Om die reden investeren we ook in duurzaamheid van al onze scholen’, aldus Sybesma. ‘We gaan onderzoeken hoe we ook de Swirrel mee kunnen laten doen met een lokale energiecoöperatie.’

Energiecoöperatie
De scholen krijgen de panelen niet op het eigen gebouw. De 160 panelen krijgen een plaats op de zonnedaken van de Bildtse Energie Coöperatie. Klaas Bijlsma van de Coöperatie lichtte het project Bildtse Stroom toe. ‘Vrijwilligersinitiatief Bildtse Stroom plaatst op zonnedaken in de zeven dorpen op het Bildt in totaal 1400 zonnepanelen. Door lokaal duurzame energie op te wekken zorgden we voor een lagere CO2-uitstoot. Bovendien scheelt het in de kosten, want elk zonnepaneel levert jaarlijkse een korting op je energienota op. En het mooie is: iedereen kan meedoen. Dat CBO G2 zonnepanelen als afscheidscadeau heeft gekozen vinden we dan ook een prachtig gebaar.’

Voortgang Zeven Bildtse Zonnedaken (juli – oktober ’17)

1) Maak iemand blij met korting op de energierekening, geef een zoncertificaat cadeau!
Afgelopen maand hebben twee mensen een zoncertificaat t.w.v. €99,- cadeau gekregen. Op de verjaardag werden zij verrast door familie met een zoncertificaat van Bildtse Stroom! De inleg van €99,- is zo voor hun betaald en daarnaast ontvangen ze de komende 15 jaar ook nog eens een verwachte korting van in totaal €187,50 op hun energierekening. Dat is nog eens een leuk cadeau! Ook een zoncertificaat cadeau geven? Stuur een mail naar info@bildtsestroom.nl.

2) Aanvragen nieuwe aansluiting zonnedak Marra
Het derde zonnedak van Bildtse Stroom zal gerealiseerd worden in Sint Jacobiparochie. De nieuwe elektra aansluiting is aangevraagd bij de netbeheerder.

3) Offerteronde zonnedak Marra
Een aantal lokale installatiebedrijven zijn door Bildtse Stroom benaderd voor het maken van een aanbieding van +- 200 zonnepanelen op het dak van Marten Marra te Sint Jacobiparochie. De offertes moeten begin november in het bezit zijn van Bildtse Stroom en dan zal een keuze gemaakt worden welke lokale installateur het zonnedak in Sint Jacobiparochie zal gaan realiseren.

4) Realisatie aansluiting zonnedak Swart, NEN2020
In September is een nieuwe elektra aansluiting aangelegd voor het zonnedak bij de Familie Swart in Nij Altoenae. Nu deze eerste aansluiting gerealiseerd is kan de coöperatie de eerste 200 zonnepanelen gaan plaatsen! De coöperatie zal de komende tijd aan de slag met het verzamelen van de benodigde deelnemers voor het project.

5) Informatieavond Bildtse Stroom in Stiens
Op vrijdag 3 november organiseert Energie Coöperatie Bildtse Stroom een informatieavond in Stiens. Er is in het dorp een enthousiaste dak eigenaar die in samenwerking met de dorpsbewoners duurzame energie wil opwekken. Iedereen is welkom op vrijdag 3 november om 20.00 uur in Cultureel Centrum De Skalm!

Voortgang Zeven Bildtse Zonnedaken (Mei-Juni)

Iedere vrijdagmiddag tussen 13.00 – 17.00 uur wordt er bij het energieloket aan de Dordtse Straat 47a in Sint Annaparochie gezamenlijk door de betrokken vrijwilligers van Bildtse Stroom gewerkt aan het project Zeven Bildtse Zonnedaken.

Onderstaand leest u de voortgang van het project.

1) Deelname Sociale instellingen & particulieren!
Inmiddels hebben een aantal sociale instellingen aangegeven mee te doen met Zeven Bildtse Zonnedaken. In de maand juni is de Groate Kerk uit Sint-Jacobiparochie aan het deelnemerslijstje van Zeven Bildtse Zonnedaken toegevoegd. Ook hebben een aantal particulieren uit Vrouwenparochie en Sint Annaparochie en een stichting uit Sint Annaparochie aangegeven deel te nemen aan het project.

2) Realisatie zonnedak Ouwe Syl
Aankomende maandag 10 juli begint Montage- en technisch bedrijf Dijkstra uit Oudebildtzijl met het plaatsen van 200 zonnepanelen op het dak van Plantinga Timmerwerken. De zonnepanelen komen op de nieuwe loods van Plantinga Timmerwerken aan de van Egmondstraat 36. Ben je benieuwd naar de werkzaamheden? Kom gerust even kijken tussen maandag 10 en vrijdag 14 juli!

3) Sterkte berekening Oudebildtdijk 26, Ouwe Syl
Voor een mogelijke 2de locatie in Oudebildtzijl is een sterkte berekening uitgevoerd. De sterkte berekening is uitgevoerd voor een loods aan de Oudebildtdijk 26 van Theunis Jensma. De sterkte berekening geeft als uitkomst dat er in de toekomst +- 150 zonnepanelen geplaatst kunnen worden op het dak. Laat de aanmeldingen maar komen!

4) Sterkte berekening Kadal 59, Sint-Jacobiparochie
Voor de locatie Marra in Sint Jacobiparochie wordt op dit moment een sterkte berekening uitgevoerd. De uitkomst verwachten we over 2 a 3 weken. Dan weten we hoeveel zonnepanelen op het dak aan het Kadal 59 geplaatst kunnen worden.

5) Wilt u nog gebruik maken van het Bildtse Energiefonds?
Gemeente het Bildt heeft €10.000,- beschikbaar gesteld in de vorm van een Bildts Energiefonds voor sociale instellingen. Ieder dorpshuis, kerkelijk verenigingsgebouw, (sport)vereniging of stichting die zonnepanelen wil kopen in het project ontvangt 5 zonnepanelen gratis ter waarde van €495,-. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar voor een bijdrage uit dit fonds dus meld je snel aan door een e-mail te sturen naar: klaas@bildtsestroom.nl.

Voortgang Zeven Bildtse Zonnedaken (Jan-Feb-Mrt)

Iedere vrijdagmiddag tussen 13.00 – 17.00 uur wordt er bij het energieloket aan de Dordtse Straat 47a in Sint Annaparochie gezamenlijk door de betrokken vrijwilligers van Bildtse Stroom gewerkt aan het project Zeven Bildtse Zonnedaken.

Onderstaand leest u de voortgang van het project.

1) Informatiebijeenkomst MFC Ons Huis Sint Annaparochie
Op donderdagavond 2 maart was er een informatiebijeenkomst in MFC Ons Huis te Sint Annaparochie. Klaas Bijlsma en Simon Visbeek van Bildtse Stroom gaven een presentatie aan de twintig aanwezig geïnteresseerden. Onder de aanwezigen bevonden zich een aantal vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen gevestigd in gemeente het Bildt. Deze maatschappelijke instellingen kunnen een bijdrage ontvangen uit het Bildtse Energiefonds. Dit is een fonds opgericht in samenwerking met gemeente het Bildt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen door een mail te sturen naar klaas@bildtsestroom.nl.

2) Nieuwe geïsoleerde platen – locatie Nij Altoenae
In Nij Altoenae heeft de familie Swart opdracht gegeven voor het vervangen van de huidige dak beplating voor nieuwe geïsoleerde dak platen. Dit was de eerste stap om het plaatsen van zonnepanelen mogelijk te maken op het dak van de familie Swart. Het zonnedak in Nij Altoenae zal worden gerealiseerd door Energie Coöperatie NEN2020 in samenwerking met Bildtse Stroom.

3) Aansluiten elektra kabel – locatie Oudebildtzijl
In de maand februari van 2017 heeft Liander de elektra kabel aangesloten bij Plantinga Timmerwerken Oudebildtzijl. De locatie in Oudebildtzijl is hiermee gereed om de zonnepanelen installatie te plaatsen. De helft van de 200 zoncertificaten zijn verkocht. Er zijn dus nog een aantal zoncertificaten beschikbaar. Wilt u meedoen? Kom dan snel langs bij het energieloket of stuur een e-mail naar info@bildtsestroom.nl.

4) Elektriciteit opwekken – Locatie Sint Annaparochie
Nu de lente is aangebroken, de zon meer begint te schijnen en de dagen weer langer worden, gaat de hoeveelheid opgewekte duurzame energie omhoog. We zijn druk bezig om deze gegevens op onze website te tonen. Dan kunnen jullie zelf ook bijhouden hoeveel energie er opgewekte wordt met de zonnepanelen installatie op het dak bij Firma Plat in Sint Annaparochie.

5) Sterkte berekening – locatie Sint-Jacobiparochie
Om er zeker van te zijn dat het dak van de familie Meyer in Sint-Jacobiparochie de zonnepanelen installatie kan dragen wordt er een sterkte berekening uitgevoerd. Bildtse Stroom heeft dan ook tekeningen aangeleverd en opdracht gegeven aan een externe constructeur om de sterkte van het dak te berekenen.

Voortgang Zeven Bildtse Zonnedaken (Nov-Dec-Jan)

voortgang-nov-dec-16-jan-17

Iedere vrijdagmiddag tussen 13.00 – 17.00 uur wordt er bij het energieloket aan de Dordtse Straat 47a in Sint Annaparochie gezamenlijk door de betrokken vrijwilligers van Bildtse Stroom gewerkt aan het project Zeven Bildtse Zonnedaken. Onderstaand leest u de voortgang van het project.

Vestigen opstalrecht daken Sint Annaparochie & Oudebildtzijl
Op 16 december 2016 is het opstalrecht getekend door Germ en Sieta Plat uit Sint Annaparochie. Op 20 januari 2017 is het opstalrecht getekend door de familie Plantinga uit Oudebildtzijl. Dit betekend dat Bildtse Stroom de komende 15 jaar gebruik kan maken van deze daken voor het project Zeven Bildtse Zonnedaken!

Plaatsen meterkast Firma Plat Sint Annaparochie & Plantinga Timmerwerken Oudebildtzijl
In de maand december van 2016 heeft REAN Timmer- & Montagebedrijf de meterkast geplaatst bij Firma Plat Sint Annaparochie. Ook is in deze maand door Plantinga Timmerwerken de meterkast geplaatst bij Plantinga Timmerwerken in Oudebildtzijl. De volgende stap op deze beide locaties is het aansluiten van de elektra kabel door Liander.

Aansluiten elektra kabel Plat Sint Annaparochie
In de maand januari van 2017 heeft Liander de elektra kabel aangesloten bij Firma Plat Sint Annaparochie. De locatie in Sint Annaparochie is hiermee gereed om de zonnepanelen installatie te plaatsen. De 200 zoncertificaten zijn bijna allemaal verkocht. Er zijn nog maar een paar zoncertificaten beschikbaar. Wilt u nog meedoen? Kom dan snel langs bij het energieloket of stuur een e-mail naar info@bildtsestroom.nl.

Bildtse Energiefonds voor sociale instellingen
Gemeente het Bildt en Bildtse Stroom gaan samen voor een duurzamere gemeente het Bildt. De gemeente heeft een bedrag van €10.000,- beschikbaar gesteld voor een Bildts Energiefonds. Sociale instellingen zoals kerken, verenigingen, dorpshuizen en scholen gevestigd in gemeente het Bildt kunnen hieruit een bijdrage ontvangen. Met deze bijdrage kunnen de sociale instellingen zoncertificaten aanschaffen in het project en zo hun energierekening verlagen!

Informatiebijeenkomst van Bildtse Stroom op 2 maart in Ons Huis

Omdat het eerste collectieve zonnedak van gemeente het Bildt bijna gerealiseerd kan worden organiseert Bildtse Stroom een informatieavond voor iedereen die geïnteresseerd is in het project Zeven Bildtse Zonnedaken. Op deze informatieavond leggen we nogmaals kort uit hoe het project in zijn werk gaat. Daarnaast vertellen wij u alles over het Bildtse Energiefonds en hoe u als particulier en als sociale instelling mee kunt aan het project. U bent op donderdag 2 maart van harte welkom in Ons Huis te Sint Annaparochie! Inloop vanaf 19.30 uur, start van de avond om 20.00 uur.