CBO scholen groen de toekomst in met Bildtse Stroom!

‘Een cadeau in het belang van de toekomst van onze kinderen.’ Met die woorden overhandigde Jaap Jansma, directeur van onderwijsorganisatie CBO G2 dinsdag symbolisch vier Bildtse scholen elk 40 zonnepanelen. De panelen zijn een afscheidscadeau: de onderwijskoepel houdt eind dit jaar op te bestaan.
Per 1 januari 2018 neemt daarom CBO Noardwest Fryslân vijf scholen van CBO G2 onder haar vleugels: De Syl (Oude Bildtzijl), De Noordster (Nij Altoenae), de Slotschool (St. Annaparochie), De Wizebeam (Minnertsga) en De Swirrel (Britsum). Binnen de nieuwe onderwijsorganisatie werken 18 scholen samen, die van Achlum tot Ouwe Syl en van Britsum tot Harlingen onderwijs bieden aan meer dan 2.300 jongens en meisjes.

Cadeau
‘Het leek ons een mooi gebaar om onze scholen iets mee te geven’, vertelt scheidend directeur Jaap Jansma. ‘En natuurlijk hebben we daarbij gekozen voor iets toekomstbestendigs, iets duurzaams.’ De vier Bildtse scholen kregen elk 40 zonnepanelen.
Namens CBO Noardwest Fryslân namen bestuurders Piet Sybesma en Willem Reitsma het cadeau in ontvangst, samen met de vier directeuren van de Bildtse basisscholen. ‘Onze scholen willen midden in de maatschappij staan en er zijn voor de gemeenschap. Als bestuur willen we ook onze verantwoordelijkheid dragen voor de schepping. Om die reden investeren we ook in duurzaamheid van al onze scholen’, aldus Sybesma. ‘We gaan onderzoeken hoe we ook de Swirrel mee kunnen laten doen met een lokale energiecoöperatie.’

Energiecoöperatie
De scholen krijgen de panelen niet op het eigen gebouw. De 160 panelen krijgen een plaats op de zonnedaken van de Bildtse Energie Coöperatie. Klaas Bijlsma van de Coöperatie lichtte het project Bildtse Stroom toe. ‘Vrijwilligersinitiatief Bildtse Stroom plaatst op zonnedaken in de zeven dorpen op het Bildt in totaal 1400 zonnepanelen. Door lokaal duurzame energie op te wekken zorgden we voor een lagere CO2-uitstoot. Bovendien scheelt het in de kosten, want elk zonnepaneel levert jaarlijkse een korting op je energienota op. En het mooie is: iedereen kan meedoen. Dat CBO G2 zonnepanelen als afscheidscadeau heeft gekozen vinden we dan ook een prachtig gebaar.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *