Wat is Bildtse Stroom?

Bildtse Stroom

Bildtse Stroom is een vrijwilligersinitiatief zonder winstoogmerk en is opgericht op 1 november 2014. Bildtse Stroom is de merknaam van De Bildtse Energie Coöperatie. De vrijwilligers van Bildtse Stroom werken gezamenlijk aan onderstaande doelen:

Duurzame energie lokaal opwekken
Onze eigen duurzame energie opwekken, dat willen we toch allemaal? Het is namelijk goed voor het milieu omdat onze energie duurzaam wordt opgewekt. Het is goed voor onze portemonnee omdat onze energierekening naar beneden gaat. En we hebben zelf zeggenschap over waar onze energie wordt opgewekt en wie daaraan verdient!

Lager energie verbruik & lagere energiekosten
Bildtse Stroom creëert bewustwording op het gebied van energie bij de inwoners van gemeente het Bildt. Mensen moeten zelf gaan nadenken hoeveel energie men verbruikt en waar men energie kan besparen door energiebesparende maatregelen. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt en worden energiekosten gereduceerd.

Energiegelden in onze eigen regio houden
Op dit moment betalen we in het Bildt miljoenen euro’s aan grote, vaak buitenlandse energiebedrijven die daaraan verdienen. Wij willen graag dat dit geld zoveel mogelijk terugkomt naar onze gemeente zodat we dit kunnen inzetten voor duurzaamheid en leefbaarheid van het Bildt om zo een bijdrage te leveren aan het behoud van de Bildtse leefomgeving.

Waarom heeft Bildtse Stroom deze doelen?

Duurzame energie is één van de grootste thema’s van deze tijd. Enerzijds is duurzame energie noodzakelijk omdat fossiele brandstoffen opraken en anderzijds om milieuvervuiling tegen te gaan. Bildtse Stroom wacht niet op initiatieven van bovenaf (top-down), maar gaat samen met de inwoners zelf aan de slag.

Hoe kan ik hieraan meedoen?

U kunt op verschillende manieren meedoen:

Energie besparen
U kunt gaan nadenken over uw eigen energieverbruik en bewust worden van de mogelijkheden om energie te besparen. Voor vragen kunt u naar ons Energieloket in Sint Annaparochie.

Lid worden van de cooperatie
U wordt lid van de Bildtse Energie Coöperatie en neemt uw elektriciteit en gas af bij Energie VanOns. Lees hier meer over bij het tabblad Energie VanOns op deze website.

Meedoen aan Zeven Bildtse Zonnedaken
U doet mee met één van de zeven zonnedaken van Bildtse Stroom. U koopt één of meerdere zonnepanelen op een zonnedak en ontvangt de komende 15 jaar een korting op uw energierekening. Voor meer informatie klikt u op het tabblad 7 Bildtse Zonnedaken.